Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri
 

NADİYE GEZMİŞ İLE SANAT ÜZERİNE SOHBET

Siteye ekleyen : Klasik Türk Sanatlar Vakfı / Personel


- Kısaca kendinizi tanıtırmısınız?
1962, Üsküdar- İstanbul doğumlu.
KTSV- Minyatür ve Bilimsel Bitki Çizimi,
Türk-İslam Sanatları Temel Eğitim- Tezhip öğrencisi.

-Asıl gönlünüzde yatan meslek gazetecilikmiş…
Evet, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü kazandım. O dönem ülkemizde yaşanan olaylar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım

-Her şey yolunda gitseydi; bugün gazeteci Nadiye Gezmiş’in, sanatçı Nadiye Gezmiş’e soracağı ilk soru ne olurdu?
Sanatla uğraşmaya nasıl karar verdiğimi sorardım, herhalde…

- Nasıl karar verdiniz?
Okulu bıraktıktan sonra evlendim ve anne oluncaya kadar geçen 6 yıl hem aile firmamızın yöneticiliğini yaptım hem de A.Ö. Fakültesi İşletme bölümüne devam ettim. Çocuklarım büyüyünce kendimi geliştirme amacıyla Halk Eğitim kurslarına katıldım: kumaş, ahşap boyama, değişik el sanatları… Sonrasında eskiye ve geleneğe duyduğum ilgi dolayısıyla geleneksel sanatlarını öğrenme sürecim başladı. İlk olarak 2006 yılında Deniz Göksoy Hocayla Çini derslerine başladım. Şu sıralar Çiniye devam edemiyorum ama mutlaka tekrar Çalışmak istediğim bir sanat. 2007’de Dilek Yerlikaya ile minyatür dersleri başladı ardından Hakan Dağlı Hocamdan tezhip, son iki yıldır da vakıfta Taner Alakuş Hocamızla Çalışıyorum.


-Birçok geleneksel sanatlarla aynı anda uğraşmak zor olmuyor mu?
Geleneksel sanatların farklı bir Çekiciliği var. Sonu olmayan, öğrendikçe yeni şeylerle ortaya Çıkan ve aynı zamanda manevi açıdan insanı doyuran bir tarafı var. Çalışırken dinlendiğimi hissediyorum. Aslında ben asıl branş olarak minyatürü görüyorum. Diğer dalları minyatür yaparken bana yardımcı olacağını düşündüğüm için öğreniyorum. Bu sene başladığımız Bitki Çizim dersimiz gibi… Henüz yeni başladım ama ileride Çok iyi örnekler yapabileceğimi düşünüyorum. Hem başlı başına bir sanat hem de minyatür için bana yeni bir bakış açısı getireceğine inanıyorum.


Neden minyatür?
Aslında ben hayatı yorumlayıp yeniden yansıtmayı seviyorum. Bu herhangi bir şey; resim, minyatür ya da edebiyat da olabilirdi ama ben minyatürü seçtim. Tarih zaten ilgi alanıma giriyordu ama minyatürünü yapacağımız konuları özellikle araştırmak, tarihi yerlerin birebir fotoğraflarını Çekmek beni kültürel açıdan daha da zenginleştirdi.

-Bu arada hayatı yeniden yorumlamak ihtiyacından bahsettiniz… Bunun için sanatı bir enstrüman, bir Çeşit dönüştürücü araç gibi görmek gerektiğini söylemeye Çalışıyorsunuz. Yanılıyor muyum?
Evet, sanat üretmek hayatı yorumlamak bir bakıma… Bu ne mecburiyetle olur ne de para kazanma hırsıyla... Aynı zamanda sanatla haşır neşir olmak hayatınızdaki bir Çok şeye de yansıyor; Çocuğunuzu yetiştirmekten, arkadaş seçimlerinize … Yemek yaparken bile özel bir şey olması için özeniyorsunuz.

- Bu vakıfta eğitim almak sanata bakışınızı geliştirdi mi? Bu konuda söyleyecek Çok şeyiniz olduğunu bildiğim için soruyorum.
Evet. Çünkü burada aldığımız eğitimin düzeyi ve diğer dersler- Temel Sanat Eğitimi, Osmanlıca- bize Çok şey katıyor. Bunların yanında sergi ve seminer etkinlikleri var. Sanatla ilgili her türlü organizasyonu mümkün olduğunca takip ederek kendimi geliştirmeye Çalışıyorum. Daha sosyal bir insan oldum. Ortak bir dil konuştuğum insanlarla bir aradayım. Burada herkesle iyi anlaşıyorum Çünkü sabırlı ve özverili insanların sanatla buluştuğuna inanıyorum.

-Aileniz sizi destekliyor mu? Vaktinizin Çoğu kurslarda geçiyor Çünkü…
Ailem bana Çok destek oluyor. Çocuklarımın ikisi de üniversite mezunu, kendi hayatlarını kurma yolundalar. Benim üretkenliğim onları da memnun ediyor Çünkü karşılarında daha pozitif bir insan buluyorlar. Üstelik ben yaptığım eserleri de Çocuklarım gibi görüyorum. Onları kendim için saklayıp korumak veya sadece değerini anlayabilecek kişilerle paylaşmak istiyorum. Onlar da hayatımın bir parçası gibi Çünkü onlara kendimden, hayatımdan bir şeyler katıyorum. Son yıllarda geleneksel sanatlara olan ilginin arttığını görüyorum. Bu da Çok güzel bir gelişme ve umarım bu böyle devam eder. Çünkü sanat eserleri geçmişi bu güne, bu günü de geleceğe taşıyan hazinelerdir.

desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin