Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri
 

AYŞE NURGÜL KABASAKAL İLE SOHBET

Siteye ekleyen : Klasik Türk Sanatlar Vakfı / Personel

1982 yılının Ocak ayında İstanbul'da doğdum. 2000 yılında Eyüp Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nden mezun oldum. Babamın Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunu olması sebebiyle evimizde küçüklüğümden beri Çeşitli sanat kitapları, boyalar ve ne için kullanıldık-larını bilmediğim malzemeler vardı. Böyle bir ortamda olduğum için bana değişik gelen bu malzemeleri kullanma isteğim ve resim yapma hevesim hep oldu. Özellikle lise yıllarımda ağaç konulu tasarımlar yapmaktan hoşlanırdım.

Tezhip sanatıyla ilk tanışmam 1995 yılında ablamın Birlik Vakfı'nda kursa başlamasıyla oldu. Ablam iki yıl devam ettikten sonra ara vermek zorunda kaldı fakat evde de Çalışmaya devam ediyordu. Ben de ablamdan gördüklerimle küçük denemeler yapmaya başladım. Bu denemelerim daha Çok Çiçek tarama ve münhani desenlerini renklendirme şeklindeydi. Bu Çalışmalar neticesinde bir kursa gidip tezhip sanatını öğrenmeye karar verdim.

Liseden mezun olduktan sonra başörtülü olarak üniversiteye gidemeyeceğimi anlayınca bende ablam gibi ilk olarak Birlik Vakfı'ndaki tezhip kursuna kaydoldum ve Mine Orhan hocam ile tanıştım. Buradaki derslere dört yıl kadar devam ettikten sonra tezhip sertifikası aldım. O yıllarda hayalimde farklı tasarımlar yapmak vardı fakat bu dönemde yaptığım Çalışmalarla klasiği öğrenmenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu ve bu yönde Çalışmam gerektiğini anladım.

Tezhibe biryandan devam ederken diğer yandan hala bir şekilde üniversiteye gitme düşüncesi devam ediyordu. Yurtdışında okumak niyetiyle bir yıl İngilizce eğitimi aldım. Fakat sonra bu düşüncemden vazgeçtim, İstanbul'dan ve tezhipten ayrılmak istemedim.

2002 yılında Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesi'nin düzenlemiş olduğu "Gül Sergisi" ve icazet merasiminde Orhan Dağlı hocamın eserlerini gördüm ve Çok etkilendim. Bir yerde ders veriyor muydu bilmiyordum fakat o anda kendisinin talebesi olmayı Çok istedim. Daha sonraki yıllarda güzel bir rastlantı olarak hocamın İsmek'te minyatür dersi verdiğini öğrendim, resme de ilgim olduğu için bir süre sonra minyatür dersi almaya başladım. Aynı yıl hocamın teşvikiyle Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesinde Çiçek ressamlığı derslerine katıldım.2007 yılında bu dersten icazet aldım.

2007 yılından itibaren yine Orhan Dağlı hocamın tezhip derslerine katıldım ve 2010 yılında bu dersten de icazet aldım.

Eğitim süresi boyunca birçok karma sergiye katıldım.2008 yılında İsmek'in düzenlediği "2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul" konulu branş yarışmasında minyatür dalında ikinci oldum. Bir süre de Gonca Kültür ve Çocuk dergisinde sayfa hazırladım. Bu arada Orhan hocam Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın Boğaz ve Erguvan konulu yarışmasından bahsetti ve bu yarışmaya katılmam için beni teşvik etti. Bu konudaki yaptığım Çalışmanın vakıf tarafından kabul görmesi de Klasik Türk Sanatları Vakfı ile tanışmama vesile oldu.

Liseden mezun olduktan sonra üniversiteye gitme şansım olmuş olsaydı belki bugün bu yoğunlukta sanatla iç içe olamayacaktım. Fakat şuan klasik türk sanatlarımızla tanışmış ve bu zamana kadar devam etmiş olmaktan Çok mutluyum. Daha öğreneceğim Çok şey olduğunun bilinciyle bilgimi ve kültürümü arttırabilmek için halen tezhip, minyatür ve Çiçek Çalışmalarımı aralıksız sürdürmekteyim. Bana daima destek olan aileme ve değerli hocama Çok teşekkür ediyorum...

desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin