Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri
 

MİNYATÜR SANATÇISI AYŞE TAK'I TANIYALIM

Siteye ekleyen : Klasik Türk Sanatlar Vakfı / Personel

MİNYATÜR SANATÇISI AYŞE TAK'I TANIYALIM

1984 İstanbul doğumlu olan sanatçı aslen Kayseri Develili'dir. 2002 yılında Esat Paşa İ.H.L'den mezun oldu. Lise yıllarında resme olan yeteneğini fark eden resim hocasının teşviki ve ailesinin desteği güzel sanatlar yolculuğuna Çıkmasına vesile oldu. Liseden hemen sonra Saime Rikkat Çelebi'den üç yıl tezhip dersi alan sanatçı, bu süre zarfında ressam Gülümser Atılgan'ın desen derslerine de devam etti. Sanatçı, Gülümser Hoca'sı ile geçen bu süreyi "hayatının kilometre taşlarından biri olarak tanımlamaktadır.

Tezhip eğitimi alırken minyatür sanatından etkilenen sanatçı, İSMEK'te Taner Alakuş'tan minyatür dersleri almaya başladı. Bir yıl da Çini eğitimi alan sanatçı kendisine en yakın olan sanatın minyatür olduğuna kanaat getirdi ve vaktinin ve enerjisinin tamamını minyatür sanatına verdi. Gece gündüz dinlenmeden hocasının verdiği her derse itina ile Çalıştı. Aylarca inceden kalına Çizgiler Çeken, ağaçlar tarayan, noktalamalar yapan sanatçımız kendisi ile yarışmanın keyfini bir yaz boyu Çizdiği 62'lerde keşfettiğini ifade etmektedir.

Minyatür alanında yaptığı klasik Çalışmaların yanı sıra meraklısı olduğu klasik arabaları hocasının teşviki ile resmetmeye başladı. 2008 yılında yaptığı "İstanbul'dan Kareler" Çalışması, sanat Çevrelerinden takdir kazanmasını sağladı. Eski, cumbalı İstanbul evlerinin hayranı olan sanatçı, bunları resmederken kendini farklı, özgün ev desenleri Çizerken buldu. Her evde farklı desenler kullanarak "Desenli Evler" e imza atmış oldu.

Kendi eğitimine devam ederken, öte yandan Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'nda gönüllü minyatür dersleri verdi. Daha sonra hocasının isteği üzerine 2008 yılında resmi olarak İsmek ve Klasik Türk Sanatları Vakfı'nda asistanlık görevine başladı. Bu göreve layık olabilmek için Çalışmalarını arttırarak eksiklerini gidermeye Çalıştı.

Çalışmalarıyla bir Çok karma sergide yer aldı. 15. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması'nda "Masal İstanbul" adlı Çalışması sergilenmeye layık görüldü. "İstanbul Minyatürleri" adlı kitap projesine "Balat'tan Kareler" isimli Çalışması ile katıldı.

Sanat hayatının henüz başında olan sanatçı, minyatür alanındaki bütün klasik eserleri inceleyip özümseyerek bir adım ötesine geçmeyi düşlüyor. Bu düş uğruna yeni yerler keşfetmenin, daha Çok okuyup araştırmanın, bilgi ve tecrübe kazanmanın gerekliliğine inanıyor. Sanat hayatına alaylı olarak devam eden sanatçımızın diğer önemli bir hedefi de akademik olarak kendini geliştirmektir.

Usta-Çırak ilişkisiyle bu sanatı öğrenen ve bunun doğruluğuna inanan sanatçımız klasik sanatlara yeni adım atanlara ilk olarak kendilerine bir hedef belirlemeyi ve en önemlisi ustasını iyi izlemeyi ve Çok Çalışmayı tavsiye ediyor.

Emek sarf eden her sanatçının Çalışmasına saygı göstererek, etik kurallar Çerçevesinde özgün Çalışmalara imza atmayı arzulayan Ayşe Tak, başta ailesi ve minyatürde kendisini ileriye taşımış olan hocası Taner Alakuş olmak üzere kendisine emek veren her hocasına teşekkür etmektedir.

- Ailenizde sizin haricinizde sanatla meşgul başkaları varmı?
- Maalesef yok. Ama olmasını Çok isterdim. Sanatla uğraşmasalar da, bana sonsuz destek vermeleri beni Çok mutlu ediyor.

- Minyatür icra ediyor olmasaydınız ne işle meşgul olurdunuz?
- Çizime yatkın olduğum için yine güzel sanatların herhangi bir dalıyla ilgili olacağımı düşünüyorum. Ama özellikle içinde resim olan bir sanat yine tercihim olurdu.

- Minyatürle ilgilenen bir sanatçı sadece minyatürle mi ilgilenmeli yoksa başka sanatla ilgilenmeli mi? Eğer ilgilenmeli diye düşünüyorsanız bunlar nelerdir?
- Elbette ilgilenmesi gerekir. Öncelikle resimdeki figür eğitimi alınmalı. Çünkü bir figürü Çizerken bu bilgiye ihtiyacı olacaktır. Akabinde tezhip bilgisi edinilmelidir; örneğin eserinde bir elbise deseni yaparken tezhipdeki desen bilgisine ihtiyacı vardır. Ayrıca bitki ressamlığı eğitiminin de Çiçek taramalarında Çok büyük faydaları olacağını düşünüyorum.

- Etkilendiğiniz ilham aldığınız sanatçılarımız varmı? Varsa hangi yönden etkileniyorsunuz?
- Elbette var onların kullandığı renkler, teknikler, formlar beni tasarımlarımda daha ileriye gitmeme vesile oluyor..

- Hayalinizde canlandırdığınız kompozisyonu murakkanıza yansıtabiliyormusunuz?
- Rahatlıkla yansıtabiliyorum. İlk önce Çalışacağım konu hakkında geniş bilgi ediniyorum. Bu bilgileri belli bir sentezden geçirdikden sonra, kompozisyonuma nasıl yansıtabilirim diye düşünüyorum. Ve daha sonrasında hayal gücümün devreye girmesiyle Çalışmalarım murakkamda yansımalarını göstermeye başlıyor. Düşlüyorum ve yapıyorum...

- Bir sokak hayal ediyorum...
- Eski ahşap ve cumbalı evleri Çok seviyorum. Fotoğraflar bakıp, gözlemliyorum. Evlerin üzerindeki desenlerden ilham alıyor, bu sokakta yaşadığımı hayal ediyorum. Klasik arabalara olan merakım da minyatürlerime yansıyor ve sanatseverler eserlerimin bana ait olduğunu arabalarım sayesinde anlıyorlar. Bazen de tamamen doğaçlama ilerliyorum. Direk fırça ile Çalışmaya başlıyorum (eskiz Çalışması yapmadan). Hiçbir düzeltme yapmadan hayalimdeki evleri direkt uyarlayarak, hatalarımla birlikte Çalışmalarımı bitiriyorum.

- Çalışmanızdaki İsa figürünün özel bir sebebi var mı?
- Çalışmamdaki İsa figürünün özel bir sebebi yok. Karelerle İstanbul Çalışmamı yaparken düşüncelerim kısaca şunlardı; İstanbul denilince aklıma ilk gelen nelerdir. Çinileri, mozaikleri, camileri, ahşap evleri vb. unsurlar üzerinde yaptığım araştırmalarım sonucunda elimde olan materyaller arasından seçtiğim ve Ayasofya'nın içinde bulunan İsa figürünün nakşedilmiş olduğu mozaiği Çalışmamda kullanmak istedim.
İsa Ayasofya'nın hemen arkasındadır. Ayasofya'nın bugünkü mimari görüntüsünü hem de geçmişteki halini anımsatan bir sentez oluşturmak istedim.

- Çizimlerdeki 62'nin bir manası var mı?
- Evet Çizim manasındadır. Fırça ve boya ile inceden kalına, kalından inceye geçiş yapabilmenin en zor halidir. Başka bir anlam ifade etmiyor.

İletişim: aysetak@gmail.com

Ayşe Emine Sultan ÇELİK - Nihal TEZCAN
Fotoğraflar: Nihal TEZCAN

Sanatçı Arkadaşım Ayşe TAK;

Çok kısa gibi görünen sanat yaşamında dolu dolu geçiren, her anını Çalışarak geçiren sanatçı bir arkadaşımdır. Çok başarılı daha da başarılı olacağına inanıyorum.

Çok genç olması ve Çok istekli Çalışması onun uzun soluklu bir sanat hayatı geçireceğine işaret ediyor. Beyni ve kalbi ile Çalışıyor. Bence başarının anahtarları bu iki kelimede yatıyor.

Allah yolunu açık etsin. Ellerine, gözlerine, yüreğine sağlık...

Taner ALAKUŞ

desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin