Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri
 

TÜRK SANATINDA HİLYELER

Siteye ekleyen : Klasik Türk Sanatlar Vakfı / Personel

Sanatla Sevginin Buluşması


Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında hazırladığı 15 Sergi 15 Seminer projesinin dördüncüsü ' Türk Sanatında Hilyeler ' Semineri ve ‘‘ Hilye-i Şerif ' Sergisi Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı Kültür ve Eğitim Merkezi'nde gerçekleşti.

Programın açılışında Ümraniye Belediye Başkanı Hasan CAN Ümraniye'yi Kültür ve Sanat alanında da bir İstanbul'a yakışır bir ilçe yapmak istediklerini ve ‘‘ Kültür Vadisi Ümraniye ' iddialarını günden güne gerçekleştirdiklerini bu sergi ve seminerin de bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirtti. ‘‘ Türk Sanatında Hilyeler ' sergi ve seminerine katkıda bulunmaktan duyduğu mutluluğu bizlerle paylaştı. Ayrıca serginin hazırlanmasında Ümraniye Belediyesi'nin gösterdiği itina takdire değer.
Programımızın seminer kısmı Prof. Uğur Derman yönetiminde Prof. Dr. Hüsrev Subaşı'nın "Türk Sanatında Hilyeler" sunumu ile gerçekleşti.
Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı Hilye'nin ne anlama geldiğini ifade ettikten sonra Hz. Peygamber ( s.a.v. )'in fiziki ve ahlaki tasvirinin anlatıldığı ‘‘ Hilye-i Şerif'in ' içeriğini ve ilk örneklerinden günümüze kadar uzanan hilyeleri slayt gösterisi eşliğinde güzel örnekleriyle bizlerle paylaştı.
Hilye-i Şerif 'in Türk Sanatına ait bir form olduğunu ve hat sanatında Çok yazılıyor olmasının inanan insanın Peygamberine duyduğu engin sevginin doğal bir sonucu olarak görülebileceğini vurguladı.

Hilye-i Şerif tasarımının ilk ve en güzel örneği XVII. yy hattatlarımızdan Hafız Osman'ın verdiğini ve bu formun artık klasik olarak kabul edildiğini ve yeni hilye Çalışmalarında temel alınmasının Çok önemli olduğunu anlatırken geçmişten günümüze kadar yazılmış farklı hilye formlarını da slayt gösterisi eşliğinde seyrederken gerçekten de Hilye formları içinde yine en güzelinin ve en Çok kullanılanın Hafız Osman'ın tasarımı olduğunu fark ettik. Ayrıca Hilye ile ilgili yeni tasarımların da klasik formundan yola Çıkarak denenmesinin bu konuda başarılı olunmasında önemli bir etken olduğunu yeni nesil hattatlara hatırlatıldı.
Bütün Zamanların Efendisi için düzenlenmiş olan ‘‘Türk Sanatında Hilye' sergisi ve semineri kutlu doğum haftası içinde Çok anlamlı bir etkinlikti. Sergi ve seminer sırasında katılımcıların yüzünde bir sevgi ve heyecanı görünce Fuzuli'nin su beyiti hatırlanıyor:
Yümn-i na'tindan güher olmuş Fuzüli sözleri
Ebr-i nisanda dönen tek lü'lü-i şeh-vara su.
(Seni övmenin bereketinden dolayı Fuzûlî'nin sıradan sözleri Nisan bulutundan düşüp iri inciye dönen su damlası gibi birer inci olmuştur.)
Kur'an ve peygamber sevgisinin sanatla buluşması ve bu sevginin hilyelerle bir araya getirildiğini görmek insanı ayrı bir heyecan içine sürüklüyor. Bu kadar ayrı güzellikteki hilyeleri bir daha ne zaman birarada görürüz bilemiyorum ama biz o hilyeleri seyretmeye doyamadık. Bu hilyeleri bir hilye müzemiz olsa da tekrar tekrar görebilmemiz mümkün olsa...

Hüseyin GARAN


06.12.2012
11.12.2011
20.11.2011
22.03.2011
17.09.2010
27.03.2010
desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin