1973’de İstanbul’da doğdu. İstanbul’da ilk, orta ve lise öğreniminin ardından 1992 yılında kaydolduğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1997 yılında mezun oldu. Aynı okulda başladığı Türk-İslam sanatları yüksek lisans eğitimini 2001 yılında “Hat Sanatında Hâfız Osman Efendi ve Ekolü” başlıklı tezini vererek tamamladı.
Lisans ve yüksek lisans eğitimi sırasında ülkemizin sanat ve sanat tarihi sahasında uzman, güzide hocalarından birebir dersler aldı. Fakülte yıllarında başladığı sanat faaliyetlerine aralıksız olarak devam etmektedir.
1996 yılında Hikmet Barutçugil’in hocalığında başladığı ebrû eğitimini 1998 yılına kadar devam ettirdi. 1996 yılında tanıştığı hattat Mehmet Özçay’dan hat dersleri almaya başlayan Dere, bu üstattan sülüs ve nesih yazıları ayrıca Savaş Çevik’ten de kaligrafi öğrendi. Prof. M. Uğur Derman’dan klasik sanatlarımızla ilgili çok istifade etti.
Eserleri başta 1997’de Uluslararası Ebrû Kongresi Sergisi, 2010 AKB ajansı “Bugünün Ustaları” sergileri ve üç şahsi sergi olmak yirmi dört ulusal ve uluslararası sergide teşhir edildi. Sanatçının yurt içinde ve yurt dışında özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Ayrıca atölyesinde ebrû, hat ve kaligrafi sanatlarının yanında, Hat sanatına yardımcı branşlardan âhar, kâğıt boyama, murakka’ germe, eski eser restorasyonu ile de meşgul olmaktadır.
Araştırma konusu itibariyle gerek Başbakanlık Osmanlı Arşivi gerekse Topkapı Sarayı Arşivi’nde çalışmalarda bulundu. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Haluk Perk Müzesi’nde Türk-İslam sanatları uzmanlık görevlerini üstlenen Dere, sekiz yıldır görev yaptığı İBB Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları İSMEK´te ebrû ve kaligrafi sanatları hocalığı ve aynı branşların zümre başkanlığı vazifelerine devam etmektedir. Ayrıca İstanbul ve İzmir’de iki merkezde hüsn-i hat dersleri de vermektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Özürlülerin Toplum İçinde Rehabilitasyonu” projesinde ebrû ile rehabilite ve İSMEK organizasyonu olarak Kartal H tipi Ceza İnfaz Kurumu´nda tutuklu ve hükümlülere yönelik ebrû çalışmalarını yürüten eğitimci-sanatçı Ömer Faruk Dere, kendi yetiştirdiği ekibiyle beraber “Ateşte Pişti Suya Düştü / Klasik devir Çini Sanatımızdan Akkâse Ebrular”, “Hattı Pervaz Eden Ebrular / Ebru Sanatında Taklit” ve “Suda Düşlenen Taşlar / Osmanlı Mezar Taşları Desenlerinden Akkâse Ebrular” projelerini gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Uganda, Suriye ve Fas’ta ebrû ve hat gösterileri yapıp sergiler açtı. Sanat yarışmalarında jüri üyeliklerinde de bulunan Dere’nin eğitmenliğinde Eyüpsultan tarihî Sıbyan Mektebi haziresinde Türkiye’de ilk defa düzenlenen Osmanlı mezar taşlarını okuma seminerleri büyük ilgi gördü.
Araştırmacının Türk-İslam sanatları ve tarihiyle alakalı yayınlanmış on dört adet ilmî makalesi, çok sayıda sanat röportajları, radyo ve televizyon programları bulunmaktadır. Hat sanatı tarihine dair “Hattat Hâfız Osman Efendi”, Osmanlı mezar taşlarıyla alakalı “Eyüpsultan’da Taşa İşlenen Medeniyet” ve İSMEK tarafından yayınlanan ebrû sanatının tarihini, malzemelerini ve uygulamalarını anlatan “Ebrû Sanatı” kitaplarını yayınladı.
Arapça ve İngilizce bilen Dere, evli ve üç çocuk babasıdır.