Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri

Arap Zamkı

Arap zamkı tabii bir orman ürünü olup "Gum Arabic" ticari ismiyle bilinmektedir. Akasya cinsi, özellikle Acacia Senegal'den (genelde Hashab diye bilinir ) elde edilir. Çeşitleri geniş bir dağılım göstermektedir. Bu ağaçlar adaptasyon özelliklerinin yüksek olması nedeni ile sadece kuraklığa değil aynı zamanda soğuklara karşı da dayanıklıdır. Tabii olarak tohumlarından çoğalabildiği gibi vegatatif olarak çekirdeklerinden çoğaltmak mümkündür.

Hashab genelde Orta Sudan'da yayılmıştır. Çeşitlerinin saflığı Sudan'a en büyük üretici ve ihracatçı olmanın yanısıra en kaliteli arap zamkı üreticisi olma ünvanını da vermektedir. Sudan Dünya arap zamkı ihtiyacının %80'ini karşılamaktadır.

Arap Zamkının Geçmişi

Arap zamkı M.Ö. 4000 yıllarından beri ticari bir mal olarak bilinmektedir. Mısır'da Firavun'lar döneminde mürekkep, sulu boya ve boya yapımında büyük ölçüde kullanılmış olup, arap zamkı ismi çok eski dönemlerden kalmıştır. Bu nedenle de arap zamkı çok uzunca bir süredir dünya pazarlarında ticari bir mal olarak yer almaktadır.

Sudan'da Arap Zamkı Üretimi

Saf Acacia Senegal çeşitinin geniş yayılımı ve bunun sağladığı kolay toplama imkanı Sudan'a en önemli arap zamkı üreticisi olma imkanını sağlamıştır. Arap zamkı Sudan için milli bir servet olup, Sudan'da 400 milyon adet arap zamkı ağacı olduğu tahmin edilmektedir. Arap zamkı ağaçlarının sadece zamk üretimi için değil aynı zamanda birtakım sosyo-ekonomik faydalar içinde korunması, geliştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca arap zamkı yetiştirilen şerit kuzeydeki çöl ile güneyde yer alan uzun boylu otların yer aldığı otlaklar ve savan örtüsü arasında tabii bir tampon vazifesi görmektedir.

Bu nedenle bu bölgede yapılacak herhangi bir yanlış kullanım, tahribatı, çölleşmeyi tetikleyecek, tarımsal üretimi tehdit edecektir. Bu husus sadece Sudan için değil tüm bölge önemlidir. Çünkü bu bölge gelecekte dünyanın önde gelen tahıl üretim merkezlerinden biri olarak görülmektedir.

Son yıllarda arap zamkının önemi daha doğrusu üretimi giderek azalmaktadır. Arap zamkı üretimindeki azalma, uygulanan fiyat politikası ile doğrudan ilgili olup, fiyatlar düştükçe üretim de düşmektedir. 1994/95 sezonunda Sudan'ın arap zamkı üretimi en yüksek seviyesine (48,1 bin ton) ulaştıktan sonra üretim giderek düşmeye başlamıştır. 1999/2000 sezonunda üretim 8 bin tona kadar gerilemiş, ancak üretim 2000/2001 sezonunda 15,7 bin tona yükselmiştir. Arap zamkı üretimindeki %96'lık artışın sebebi fiyatlardaki artış olmuştur.

Tablo 12 : SUDAN'IN ARAP ZAMKI ÜRETİM ( 1000 TON )

ÜRÜN 1999/2000 2000/2001
Hashab zamkı

Talh zamkı
3,6

4,4
12

3,7
Toplam 8,0 15,7

Kaynak: Sudan Merkez Bankası

Tablo 13 : FİRMALAR İTİBARİYLE SUDAN'IN ARAP ZAMKI ÜRETİMİ ( TON )

Firma Adı 2001/2000 2000/1999 1999/1998
Gum Arabic Co. 15706 7969 27843
Warm Seas Co. 1050 - -
Malaysian African

Agricultural Co. Ltd.
. 50,5 10,6 4,4
Khatoum for Gum Arabic Man. Co. Ltd 980 1677 1530
Elie Ind. Co. Ltd 4373 - -
Toplam satınalım 22159,5 9656,6 29377,4
Kaçak (toplamın % 10'u) 2216,0 965,7 2937,7
Toplam üretim 24 374,5 10 622,3 32 315,1

Kaynak: Sudan İstatistik Enstitüsü

ARAP ZAMKI SINIFLARI

Arap zamkı toplandıktan sonra şu sınıflara ayrılır:

1. Hashab zamkı elle toplanmış, selekte edilmiş ( HGHPS )
2. Hashab zamkı temizlenmiş ve kalburdan geçirilmiş ( HGC )
3. Hashab zamkı granüle halde (HGK )
4. Hashab zamkı toz halinde ( HGP )
5. Hashab zamkının kalbur üstünde kalanları ( HGS )
6. Hashab zamkı tozu ( HGD )
7. Talha zamkı (TG )

Arap Zamkının Kullanımı

Arap Zamkının Gida Sanayiinde Kullanım Alanları

* Köpük stabilizatörü olarak,
* Emulsifer ve fikse edici olarak,
* Pastacılıkta pasta üzerine sürülen şeffaf tabakaların ve pasta içine konulan şekerli kremaların imalatında stabilizatör olarak ,
* Pastil ve şekerlemelerde,
* Şekerlemelerin üzerindeki kaplamalarda yapıştırıcı olarak.

Arap Zamkının İlaç ve Kozmetik Sanayiinde Kullanımı

* Eczacılık alanında şuruplarda "suspending agent" olarak kullanımı,
* Madeni yağlar ve balık yağı emulsiyonlarında emulsifer olarak kullanımı,
* Hap ve tabletlere tat verici olarak kullanımı,
* Diet gıdalarda dolgu materyali olarak,
* Yüz pudraları ve rujlarda yapıştırıcı madde olarak,
* Losyon ve kremlerde stabilizer olarak kullanımı.

Arap Zamkının Sanayideki Diğer Kullanımları

* Litografik baskı film ve kağıtlarında,
* Ezme ve tutkallarda dolgu maddesi olarak,
* Emulsifer ve koruyucu kolloid madde olarak,
* Özellik gösteren mürekkeplerde film oluşturmak için,
* Pillerde korozyonu önlemek için,
* Çeşitli metal kaplama işlerinde,
* Seramiklerde sırrı yüzeye bağlamak için,
* İnsektisitlerde emulsifer olarak.

Arap Zamkının Pazarlanması

Sudan dünya pazarlarına arap zamkı ihraç eden en büyük üretici ve ihracatçıdır. Arap zamkı ihracatının sağlam bir yapıya oturtulabilmesi için, "The Gum Arabic Co." Adlı bir resmi şirket kurulmuş olup, bütün arap zamkı ihracatı bu şirkete devredilmiştir.

Pazarlama politikası dikkate alındığında "The Gum Arabic Co." pazarın devamlılığını sağlayacak, ikame ürünlerin kullanılmasına engel olacak pratik politikaları benimsemektedir.

Arap zamkı fiyatları gerçekçi ve makul düzeyde tutulmak ve bu şekilde halen ikame ürün araştırmalarında olan tüketicileri nişasta ve nişasta türevlerinden vaz geçirip, tabii ürüne dönmelerini sağlamaktır.

"The Gum Arabic Co." stokları elinde tutarak fiyatları ve arzı dengelemektedir. Bu ise bugünkü tüketim düzeyinde dünya piyasalarına düzenli ve sürekli mal teminini ve arap zamkının yeni kullanım alanlarının tespitine imkan sağlamaktadır.

Alışveriş Hakkında

Klasik Türk Sanatları Vakfı bünyesinde Sanat Malzemeleri Ofisi'miz, PAZARTESİ günü hariç diğer günler 10:00-17:00 saatleri arası hizmet vermektedir. Dini ve Milli Bayramlar ile resmi tatillerde kapalıdır.  

Çalışmalarınız için kullanacağınız malzemeleri ve fiyatlarını, internet sayfamızdaki "Sanat Malzemeleri" bölümünden görebilir, bilgi için  0216 391 11 22'den dahili 114 ve ya 0530 938 90 40' ı saat 10:00 - 17:00  arasında arayabilirsiniz. İnternet üzerinden satışımız , kapıda ödeme uygulamamız , kargo ile gönderimimiz yoktur.

Vakfımız bünyesinde satışa sunulan ürünler, değerli hocalarımızın kullanımı için onay verdiği, gönül rahatlığı ile tercih edebileceğiniz malzemelerdir.

Adresimiz ; Aziz  Mahmut Hüdayi Mahallesi Doğancılar Caddesi No: 82 Üsküdar- İstanbul 

Bilgilerinize sunarız.

Malzeme Hakkında Makaleler

desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin