Üye Kayıt
Üye Giriş
Şifremi Unuttum
Şifre kısmını unuttum yazarak giriş butonuna tıkladığınızda adresinize şifreniz gelecektir.
ÜYE OL
GİRİŞ
MENÜ
Güncel Tartışma Sanat Sanatkarlar Eğitim Yayınlar ve Koleksiyonlar Sanat Malzemeleri
 

2010 sanat faaliyetlerinde BUGÜNÜN USTALARI

Siteye ekleyen : Klasik Türk Sanatlar Vakfı / Personel

KLASİK SANATLARIN BUGÜNÜN USTALARINDAN YANSIMASI…


Dün Geçti…Dün Gibi Dünün Sözü de Geçti…Bugün Yepyeni Bir Söz Söylemek Lazım….

Klasik sanatlar Bugünün Ustaları sergisi 01 Kasım 2008’de Tüyap 27.İstanbul fuarı kapsamında açıldı. 09 Kasım 2008’ e kadar açık kalan sergide 55 sanatçımızdan 75 eser yer aldı… 

Geleneksel Sanatlarımız’dan Hat-Tezhib-Ebru-Minyatür ve Cilt alanında eserler yer almıştır.Bu eserler Beşir Ayvazoğlu,Prof.M.Uğur Derman,Prof Dr.Çiçek Derman,S.Rahmi Eyüboğlu,ve Mehmet Özçay’dan oluşan jüri tarafından BU GÜNÜN USTALARI sergisinde Ahmet Zeki Yavaş, Ali Toy, Osman Özçay, Davut Bektaş, Fuat Başar,Hüsrev Subaşı, Mehmet Memiş, Mehmet Özçay, Hasan Çelebi, Taner Alakuş,Fatma Özçay, Gülbün Mesara, Gülnihal Küpeli, Yasin Kurt, Cemile Hayriye Kurt, Ferhat Kurlu, Nilüfer Kurfeyz, M. Eftaluddin Kılıç, Cahide Keskiner, Celalettin Karadaş, Asiye Kafalıer, Hüseyin Gündüz, Gülsüm Gügercin, Ülker Erke, Yılmaz Eneş, Nazlı Durmuşoğlu,Hüseyin Öksüz Gülnur Duran, Ömer Faruk Dere, Abdurrahman Depeler, Orhan Dağlı, Arda Çakmak, Berrin Çakin Güç, Şermin Ciddi, Alpaslan Babaoğlu, Oya Kızıldağ Atilla, Seher Aşıcı, Nur Nevin Akyazıcı, Hatice Aksu, Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Gürcan Mavili, Serra Güney Özkan,Gamze yorgancı, İbrahim Hakkı Yiğit, Dilek ,Yerlikaya, Münevver Üçer, Emel Türkmen, Atilla Yusuf Turgut, Arzu Tozlu, Ayten Tiryaki, Timuçin Tanaslan, Naciye Subaşı, Nurcan Sertyüz, Mahmut Peşteli, Mustafa Parıldar, Sadrettin Özçimi gibi ustaların eserleri yer aldı. Sergi de siyah fon tercih edilmesi ve cilt eserlerinin kapalı camekanlar da,,Tezhib ,Minyatür ve Hatt ile böylesine hoş bir konsept de sunulması Çok estetik durmuş ve başarılı bir Çalışma olarak sanat severlerle buluşturulmuştur…

Sanat başlığı altında, konuşmaya başlarsak aslında söylenecek Çok şey var. "Bugünün Ustaları" sergisini gezerken bizleri ilk etkileyen, eserlere verilmiş olan emektir… Dün de aynıydı bugün de aynı...Geçmişten bugüne hala büyük bir sabırla nakşedilen eserlere baktığımızda geçmişin izlerini görebiliyoruz. Aynı sabırla , aynı istekle, sevgiyle işlendiğini bütün eserlerde görmek mümkün.
Tüyaptaki ‘’Bugunün Ustaları Sergisi’’ Geçmişin izlerini günümüze taşımayı ve ilgi duyan duymayan herkese sunmayı hedeflemiştir.

Sanat, toplumsal olayları yorumlamak için insanlara farklı bir bakış açısı sunar, İnsanın; idealini, yaptıkları ve eserleri aracılığı ile estetik olarak dışa vurmasıdır. Buradan yola cıkarsak, her eserde eserin sahibinden bir iz bulunmaktadır. Eskı eserlere bakıldıgında o ihtışamı o inceliği o zarafeti gormek mümkün oldugu gıbı, ‘’Bugunun Ustaları’’ sergisine baktığımızda da eserlerde sanatçıların zerafetini görmek mümkün...

Sanat; edeptir, terbiyedir, topluma ve dünyaya at gözlüğü ile bakmamayı sağlar, kalbi yumuşatır, insana huzur verir… Klasik sanatlarımıza, son zamanlarda yavaş da olsa artmakta olan ilgi Çok ümit vericidir.Sanat bir düşünce işidir, toplumların neyi ne kadar düşündüğünün en somut göstergesidir. Klasik sanatlarımızda ise bu yorum biraz daha kısıtlanmış gibi görünse de, bugün baktığımızda klasikden şaşmadan ama yeni yorumlar katarak, sanatçılarımızın eserlerini oluşturduğunu görmekteyiz.
Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Münevver Üçer hocamızın dediği gibi: ‘’Bugün, klasik sanatlarımız, Osmanlı zamanında saraylardaki nakkaşhanelerde, bir gurup tarafından işlenen kitap süslemesi değildir… Bugün, artık hepsi duvarlarımızı süsleyen birer levhalardır…O dönemlerde bir kitabı birçok sanatçının olduğu, grup nakşederdi. Ama bugün baktığımızda artık kitap değil de levha yapılmaktadır. Böylelikle bir kişi tek başına eserini işleyebilmektedir.Bu da biz sanatçıların artık bir Çerçeveden Çıkıp, formlarla oynayarak ,yeni yorumlarla ama klasikden de şaşmadan, değişik eserler üretebileciğimiz anlamına gelir… ‘’

Yrd.Doç.Dr.Celaleddin Karabaş ise bugünün sanatı ile ilgili düşüncelerini şöyle anlatmıştır: ’’ Küçülen günümüz dünyasında kendi değerlerimize yeniden dönüşün bir işaretidir. Başka milletler bizi bize değil de artık biz kendimizi başka milletlere anlatmalıyız kanaatindeyim.Bu tür sergiler ve faaliyetlerde bu gidişin en güzel işaretidir.’’

Naciye Subaşı hocamız ise geleneksel sanatlarımız’ı geniş kapsamlı cilt kitabına benzeterek, henüz bu kitabın bir fasukülünü okuduk, önümüzde okunması gereken koca bir cilt var.Bu sanatı kaybolamaktan kurtardık, su yüzüne Çıkardık,bundan sonra Çok daha iyiye gideceği düşüncesinde olduğunu söylemiştir…’’

Kaçır beni ahenk , al beni varlık;
Artık dayanamam gölge varlıkda
Ver cüceye, onun olsun şairlik
Şimdi gözüm büyük sanatkarlıkda….

Büyük usta, Necip Fazıl'ın da dediği gibi "Hedefimiz, büyük sanatkarlık…". Bu yolda ilerleyen,bu yola gönül veren ve geleneksel sanatımızı en iyi yerlerde görmek için emek sarfeden sanatçılarımızın başarılarının, artarak devam etmesi dileği ile… Emeklerinize sağlık….

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri Çerçevesinde düzenlenen, bugünün ustaları sergisi, 2009 yılı içerisinde sanatçılarımız tarafından üretilen yeni eserlerle de 2010’ da ‘’Dünün ve Bugünün Ustaları’’ alt başlığı altında daha kapsamlı bir sergi ile sanat severler’le buluşturulması hedefleniyor.…

SANAT’A GÖNÜL VEREN…SANATçI’YA DEĞER VERENLERE….


Müzehhibe Kevser İBRAHİMOĞLU

19.04.2019
26.04.2017
24.12.2014
31.10.2014
07.04.2013
21.03.2013
17.01.2013
24.12.2012
22.03.2011
19.03.2011
08.11.2010
18.09.2010
07.09.2010
10.07.2010
22.05.2010
desendesign.com Her Hakkı Saklıdır rss ile takip edin